Featured Posts

De afsluiting – Ko Pangan, Bangkok, Dusseldorf, NederlandDe afsluiting – Ko Pangan, Bangkok, Dusseldorf, Nederland We zijn weer veilig in Nederland aangekomen! We hebben een lange, maar relaxete vliegreis achter de rug en zijn blij dat we iedereen weer kunnen spreken en zien. Om het...

Readmore

Heftige verhalen en echte vakantie - Kampong Cham, Phnom Penh, Kampot, Sihanoukville, Siem ReapHeftige verhalen en echte vakantie - Kampong Cham,... Twee weken zijn er verstreken sinds ons vorige verhaal. Hoewel we in die twee weken niet ontzettend veel plaatsen hebben bezocht, hebben we wel weer veel mooie dingen gedaan...

Readmore

Just smile and wave – Hué, Hoi An, Attapeu, Pakse, Don Det, KratieJust smile and wave – Hué, Hoi An, Attapeu, Pakse,... Natuurlijk weer veel te lang geleden, maar we waren zo van onze vakantie aan het genieten dat een verhaal typen erbij in schoot. We nemen jullie weer in een vogelvlucht...

Readmore

Drie weken Zuidoost Azie in een vogelvlucht - Luang Prabang, Vang Vieng, Hanoi, Halong BayDrie weken Zuidoost Azie in een vogelvlucht - Luang... Hallo allemaal!! Sorry dat het zo lang geleden is dat we iets van ons hebben laten horen. Sinds de familie weg is hebben we het zo mogelijk nog drukker dan daarvoor!...

Readmore

Onze laatste avonturen in Thailand – Koh Chang, Bangkok, Chiang Mai, PaiOnze laatste avonturen in Thailand – Koh Chang, Bangkok,... Sinds onze vorige update op Koh Chang hebben we ontzettend veel gedaan. We hebben met olifanten gezwommen en door de jungle getrokken. We hebben een snorkeltocht langs vier...

Readmore

Jeske en Freek Rss

Onze laatste avonturen in Thailand – Koh Chang, Bangkok, Chiang Mai, Pai

Posted on : 30-07-2010 | By : Freek | In : Thailand

14

Tijdens de trekking in de bergenSinds onze vorige update op Koh Chang hebben we ontzettend veel gedaan. We hebben met olifanten gezwommen en door de jungle getrokken. We hebben een snorkeltocht langs vier eilanden gedaan. We zijn terug naar Bangkok gereisd, daar voor geluk gebeden en afscheid van Sanne en Dennis genomen. We hebben de nachttrein naar Chiang Mai ervaren en voor 6 dagen een auto gehuurd waarmee we naar Pai zijn gereden. We zijn vanuit Pai op een tweedaagse trekking door de jungle geweest om vervolgens naar Chiang Mai terug te reizen. Gisteren hebben we ook afscheid van Hennie, Marcel, Lisette, Anne en Matthijs genomen. Vandaag een relaxdag gehouden en onze trip richting Laos geregeld. Onze ervaringen worden het mooist beschreven in onze foto’s, dus bekijk die vooral even. Enkele bevindingen die we tijdens de afgelopen twee weken hebben opgedaan beschrijven we hieronder.

Thailand en olifanten
Voor onze reis hebben we gehoord en gelezen over misbruik van olifanten in Thailand en ik was dan ook redelijk sceptisch over trekkingen met deze fantastische beesten. We hebben dan ook voorbeelden gezien van enorm gestresste beesten langs de weg. Op deze manier wilden wij dat absoluut niet. Na wat informeren bij een lokale Thai hebben we een centrum, aangesloten bij de Asian Elephant Foundation, gevonden waar we volgens ons redelijk verantwoord een trekking konden doen. Het centrum zit midden in de jungle, waar de beesten in hun natuurlijke omgeving leven. Wel in gevangenschap natuurlijk, maar de beesten leken goed bevriend met hun verzorgers en andersom ook. De olifantenhoeders, de zogenaamde mahouts, hadden echter een stok met een pin in de hand waarmee ze de olifanten mee in de huid prikten als ze niet dreigden te luisteren. Verder werd de olifant bestuurd met wat vriendelijk kriebelen achter de oren. Zo’n pin lijkt natuurlijk op dierenmishandeling, maar we hebben ze alleen zacht zien tikken en zo’n beest is natuurlijk niet kleinzerig. Het blijft voor ons een beetje twijfelachtig of die beesten nu een fantastisch bestaan in de jungle leven, of hopen dat ze gauw naar een andere wereld mogen.

Anne en Jeske op de olifant Matthijs en Freek op de olifant

De olifant is echter een belangrijk symbool en de afbeeldingen van dit dier vind je dan ook overal. Het is dan ook een mooie ontwikkeling dat er door verschillende organisaties geprobeerd wordt een eerlijke en prettige manier te vinden waarop de Thai, de toeristen en voornamelijk de olifanten van elkaar kunnen profiteren. Het rijden op en zwemmen met de olifanten was trouwens geweldig en het regenwoud op Koh Chang super mooi. Wat een gigantische beesten!

Onze tweedaagse trekking door de jungle
Vanuit Pai, een gezellig dorp in het Noorden van Thailand, hebben we een trekking geregeld. Nuun, onze gids heeft ons twee dagen lang meegenomen en veel verteld over de jungle, de dieren die daar leven en de volkeren die daar leven. Daarnaast vertelde hij over zijn visie op de Thaise politiek. De tocht begon met een uur rijden achterin een omgebouwde pick-up, waarna we een half uur naar een dorp met Karenbewoners hebben gelopen. Karen zijn Burmese vluchtelingen die in Thailand een onderkomen in de bergen hebben gevonden. Van oorsprong zijn het nomaden die eens in de zoveel tijd verkassen, maar de regering van Thailand heeft het trekken verboden. Daar tegenover staat dat de Karen en Lisu (een ander volk in de bergen) gratis onderwijs krijgen. Bij het dorp was ook een erg smalle grot waar het lastig was niet claustrofobisch te worden, wel een bijzondere ervaring.

Na nog een aantal uur wandelen door een prachtig en divers landschap mochten we ons afkoelen bij een waterval en was Hennie diegene die de eerste bloedzuiger in haar schoen mocht vinden. Marcel zou later ook volgen, smerige beesten… We sliepen bij een familie die alleen in de bergen woonden en wat vee had om van te leven. Het slapen op de grond was een bijzondere ervaring, aangezien er onder de hut (die op palen stond) gewoon varkens aan het krijsen waren en ook de kippen af en toe een doodskreet lieten horen. Anne kreeg de schrik van haar leven toen ze bij het plassen in de buitenlucht ineens oog in oog met een Buffelo.

Uitgerust, maar sommigen met pijnlijke ledematen, vertrokken we de volgende dag naar nog een dorp om uitendelijk weer terug naar het begin van de wandeltocht te trekken. Vanaf daar reden we nog naar een grote grot die veel lijkt op andere grotten die we elders op de wereld gezien hadden. Een beetje cliche, maar moe en voldaan keerden we weer terug in onze fantastische accomodatie in Pai.

Met Nuun op trekking Jeske en de drager Dorpje van een bergvolk

Koffie
Hoewel we er net een twee daagse trekking op hadden zitten, zat een dagje niksen er niet in. De volgende dag besloten we onze gehuurde auto’s optimaal te benutten en naar Mae Aw te rijden. Volgens onze gids van de dag ervoor een mooie plaats om heen te gaan. 1,5 uur rijden, zei hij… maar dat bleek een stukje langer. Aangekomen in Mae Aw bleek dit een super klein dorpje te zijn waar we even thee hebben geproefd bij een Chinese dame, alvorens weer in de auto te stappen, opweg naar een koffie-tip uit de Lonley Planet. Deze tip bracht ons in nog een klein dorpje, waar enkel Burmezen woonde die van de Thaise koning land, vee en een huisje hadden gekregen. Er waren veel guesthouses omdat veel Thai hier graag op vakantie gaan. Het koffiehuisje bleek toe te behoren aan een kleine, oude man met een groot stuk grond waarop hij koffie, thee, ananas en rijst verbouwde. Niet alleen was de koffie super lekker, ook heeft hij ons een rondleidiing gegeven over zijn land, gaf hij uitleg over het maken van thee en koffie en mochten we zelf op traditionele wijze koffie maken. Het koffiehuis was voor ons een van de vele positieve verrassingen die we tot nu toe hebben meegemaakt en nog veel hopen tegen te komen.

Bijvoorbeeld in Laos waaheen we morgen vertrekken. Iedereen bedankt voor de leuke reacties tot nu toe! Erg leuk om van jullie te horen! Wij proberen zo vaak mogelijk nieuwe foto’s te plaatsen, dus check af en toe of er wat nieuws op staat.

Groetjes Freek en Jeske

PS. Nuun, if you have been able to reach our website, thank you for the great trekking and check the photo’s! Leave a message down here, if you’ve learned how to do that yet. Greets, Freek en Jeske.

Comments (14)

Wat een geweldige ervaringen zo te lezen….we wensen jullie nog vele fijne momenten in dat verre land, liefs Simone, Nanette en Maris.

Vet gaaf Freek & Jeske, geniet ervan! Wel gaan tuben in Laos he!

Greetz, Robin

Jes&Freek!

Oh klinkt weer allemaal super daar in Chiang Mai..! Vind vooral de foto’s van die Thaise kindjes zoo aandoenlijk! En de trekking klinkt ook als een geslaagd plan!
Ik zou vanavond vast de verhalen in geuren en kleuren horen!
Alvast heel veel plezier in Laos en denk maar een beetje aan mij hier in het koude Nederland, dan denk ik ook aan jullie!

Liefs, dikke kussen

Hoi Jeske & Freek,

Fijn dat jullie me hebben laten genieten van een geweldige ervaring en veel gezelligheid. Nogmaals bedankt! Het is weer erg wennen in Nederland na zo`n geweldig land met veel gezelligheid. Geniet van jullie nieuwe ervaringen. Ik ben benieuwd na het volgende verhaal met foto`s. Fijn dat ik op deze manier toch nog een beetje kan meegenieten.
Liefs en zorg goed voor elkaar.
XXX Hennie

Eeeeeeeindelijk tijd gehad om alles te lezen! Wat ontzettend leuke dingen doen jullie :) En veel herkenbare foto’s. Zal jullie gauw even uitgebreid mailen. Heb m’n Spaans in ieder geval gehaald, siiii! Ben erg benieuwd naar jullie Laos avonturen, het schijnt er echt prachtig te zijn.

Ha Jeske en Freek!

Wat een gave dingen hebben jullie al gedaan! Begin jaloers te worden….
Veel plezier in Laos!

groetjes Joost

Heey hallo!

Leuk om ook wat enthousiasme over wat mensen uit de lokale bevolking te lezen! Daar hoor je nog wel eens tegengestelde geluiden over.

Veel plezier in Laos, pak ze!

Tja, zo is vakantie vieren bedoeld! Veel plezier!!

hoi Freek en Jeske,
Is wel weer wennen hier in het hectische Nederland, nu bijna weer een week aan het werk. dent nog elke dag terug aan onze geweldige ervaringen samen met jullie in Thailand. ben benieuwd waar jullie nu zitten.

Liefs, Marcel XXXX

Jeskeeee (en Freek natuurlijk) ;)

Wat een fantastische verhalen :D! jullie maken me echt jaloers. Mijn droombestemming Thailand.. ;). En jullie zijn er gewoon. Echt gaaf wat jullie allemaal doen daar. Heb je Jodokus ondertussen al gezien ;)? Annika en ik zijn voor om als jullie alle 2 terug zijn een avondje samen te gaan koken, filmpje te kijken en een soort van “slumber-party” te houden ;) inclusief Hans uiteraard, die halen we wel over.
Gaaf he, WK-finale in het buitenland kijken? hoe was de sfeer na de wedstrijd? Wij hebben hem in Boedapest mogen kijken, ook helemaal top. Meisje, Ik spreek je over een aantal weken weer. Geniet ervan samen met Freek.

Liefs

Hee Freek en Jeske!

Ik zit nu zelf in Chiang Mai en kom net terug van een jungletocht en overnachting bij een Karen’s dorp… Zo gaaf! Ik ben blij dat jullie dat allemaal ook mee hebben gemaakt, klikt gaaf wat jullie allemaal hebben gedaan.
Wie weet gaan wij ook nog wel naar Koh Chang, want die verhalen klonken dus ook supervet. Eerst nog maar ff rondkijken hier in t noorden, misschien gaan we ook n auto huren met n stel duitsers die we zijn tegengekomen en dan richting Pai. Nog goeie tips voor daar? Ben benieuwd wat jullie verder nog allemaal gaan beleven in Laos en Cambodja, we hebben daarover al een heleboel topverhalen gehoord van andere reizigers hier, dus ik ga jullie zeker volgen. Geniet ervan!

Liefssss Tjits

Freekie! Jeskie! (zonder t!;))

Super verhalen!! En nu dus op weg naar Hanoi! Ik zeg: Halong Bay:D En lekkere koffie!

Ik ben net terug van 9 dagen meiden kamp begeleiden hahaha, ook een ervaring opzich;)

Geniet er van daar, maar daar zijn jullie al goed mee bezig!

Heel veel liefs!!

Hee Freek en Jeske!

De foto’s uit Laos zien er super uit! Maar klopt het dat jullie daar maar een weekje zijn gebleven? Zitten jullie nu al weer in Vietnam? Ben benieuwd naar jullie volgende verhaal! :D
Het is wel weer even wennen hier in Nederland hoor! Zou zo weer terug willen. :)

Liefs Anne

Haa freek een JEske,

Na mijn maand vakantie eens gekeken wat jullie allemaal uitspoken! Wauw wat een belevenissen en ook nog gezellig de familie op bezoek! Ontzettend mooie foto’s hebben jullie gemaakt. De olifantenrit zag er super uit! Ik benijd jullie zeker, dat ga ik ook nog eens ondernemen! Nou geniet nog lekker ik ben erg benieuwd wat voor een avonturen er nog komen en naar de foto’s van de killing fields!

Liefs Karlijn